نام شیمیایی : آب ژاول.
اسامی مترادف با آب ژاول : وایتکس ، سفید کننده ، هیپوکلریت سدیم ، Sodium hypochlorite ، Sodium chlorate
فرمول شیمیایی: ClHO.Na
خلوص : آب ژاول 15 %.
شکل ظاهری : آب ژاول ماده ای سمی است که رنگ آن نزدیک به زرد و طعم و بوی تند دارد.
حلالیت در آب : کاملا محلول در آب.
آب ژاول : این محلول ناپایدار بوده و در اثر حرارت و نور خاصیت خود را به مرور از دست می دهد.
تاریخچه :
این محلول را برتوله کشف کرد و چون نخستین بار در محله ژاول پاریس تولید شد به آب ژاول معروف شد.
تاریخچه در ایران : این محلول در ایران با نام تجاری وایتکس عرضه شده و بیشتر با این نام شناخته می شود. برای اولین بار این ماده توسط رضا عطارچی تهرانی در ایران با نام وایتکس تولید شد و با این نام به فروش رفت. وی شرکتی به نام شیمیایی شمین در علی آباد طپانچه از توابع اسلامشهر احداث کرد و با چند کارگر ساده در حوض های ابتدایی داخل کارخانه این ماده را به بازار عرضه کرد. وی در خاطرات خود می گوید در آمریکا بوده که برای شستشوی لباس هایش به خشک شویی می رود و می بیند که خانم محلولی را در لباس شویی ریخت و رفت سپس به سراغ محلول می رود و می بیند که هیپوکلریت سدیم می باشد و از آنجا بود که جرقه تولید این ماده به ذهن وی می خورد. همچنین در مورد نامگذاری این محصول می گویند که اسامی مختلفی در ذهن ایشان بوده اما با ترکیب دو کلمه وایت و تکس به این کلمه رسیدند.
موارد مصرف و کاربرد :
آب ژاول ( هیپوکلریت سدیم ) کلیه میکروب ها اعم از قارچ ها ، ویروس ها و باکتری ها نابود می کند. از این به عنوان یک ضد عفونی کننده و ماده دفع بو در لبنیات ها ، مخازن آب ، دفع فاضلاب ها و برای اهداف خانگی از قبیل ضد عفونی کردن لگن ها و وان حمام ، لباس ها ، آشپزخانه و ... مناسب است و نیز از آن در ضد عفونی کردن آزمایشگاه هایی که در معرض ویروس هپاتیت هستند و اماکن تهیه و توزیع مواد غذایی ( آشپزخانه ها و رستوران ها ) استفاده می شود.
استفاده از آب ژاول در لباسشویی و برای ضدعفونی کردن لباس ها توصیه می شود. حتی خود لباس شویی را هم می توانید با آب ژاول و آب داغ ضدعفونی کنید. بدین ترتیب که مقداری آب ژآول را درون لباسشویی ریخته و بگذارید تا با آب داغ ده دقیقه کار کند. ماده اولیه اکثر سفیدکننده ها در قدیم به آب ژاول معروف بودند ، هیپوکلریت سدیم است. آب ژآول برای پاک کردن لکه های کپک ، خون ، قهوه ، تنباکو ، آب میوه و بسیاری دیگر از لکه ها مناسب است. برای از بین بردن این لکه ها ، یک قاشق آب ژآول را در یک لیوان آب بریزید و به کمک قطره چکان روی لکه بریزید. همچنین آب ژاول را برای گند زدایی و بوزدایی به کار می برند.
سفید کننده خانگی ( کلردار ) : حاوی هیپوکلریت سدیم می باشد. به آن آب ژاول یا وایتکس می گویند. این سفید کننده محلول در آب به شکل 5 درصد و یا 10 درصد عرضه می گردد. وایتکس محلولی ناپایدار است و گاز کلر با سرعت 0.75 گرم در روز از آن تبخیر می شود. وایتکس قلیایی قوی می باشد، به طوری که ph نوع 5 درصد آن 11 بوده بنابراین خاصیت خورندگی دارد .
مصارف خانگی و صنعتی :
1- سفید کردن و روشن کردن لباس ها.
2- از بین بردن لکه های روس لباس .
3- از بین بردن باکتری ها ، میکروب ها ، کپک ها ، قارچ ها ، و بسیاری از ویروس ها ( گندزدایی کردن)
4- گندزدایی کردن چاه های آب
5- گندزدایی و ضد عفونی کردن محیط بیمارستان ها.
6- گندزدایی کردن استخرها.
7- افزودن به فاضلاب ها به منظور کاهش بوی نامطبوع
ایمنی آب ژاول :
خطرات:
1-چشم : بخارات این ماده سبب تحریکات شدید چشمی می شود. به طور کلی گاز های کلردار اکثرا سبب تحریکات چشمی می شوند.
2- پوست : بخارات این ماده سبب تحریکات شدید پوستی می شود. در موارد شدید تر ممکن است موجب سوختگی های شدید پوستی شود.
3- بلعیدن و خوردن : خوردن این ماده ممکن است سبب تحریکات شدید ، درد و سوزش دهان و شکم، اسهال ، استفراغ ، شوک ، بی هوشی ، هزیان گویی ، کما و در موارد شدید مرگ شود.
4- تنفس : تنفس آب ژاول وقتی در معرض حرارت و یا مواد اسیدی قرار میگیرد و گاز های مضر تولید می شود ، موجب سوختگی در دستگاه تنفسی می شود.
5- حریق : قابل احتراق نیست.
کمک های اولیه :
1- چشم : پلک ها باز است با مقدار زیادی آب ولرم به مدت 15 دقیقه شستشو داده تا آلودگی برطرف شود. اگر تحریکات باقی ماند ، شستشو را تکرار نمایید. سریعا به پزشک مراجعه شود.
2- پوست : لباس و کفش ناحیه آلوده را سریعا خارج نمایید. موضع آلوده را با مقدار زیادی آب ولرم به مدت 15 دقیقه شستشو دهید تا آلودگی برطرف شود. سریعا به پزشک مراجعه شود.
3- بلعیدن و خوردن : فرد مصدوم را وادار به استفراغ نکنید. هرگز به کسی که بیهوش است چیزی نخورانید. سریع به پزشک مراجعه شود.
4- تنفس : برای کمک به فرد مصدوم از ماسک مناسب استفاده کنید. فرد را به هوای آزاد منتقل کنید. در صورتیکه دچار مشکل تنفسی شده است به او اکسیژن رسانی کنید. در صورتی که مصدوم نفس نمی کشد به او تنفس مصنوعی بدهید. سریعا به پزشک مراجعه کنید.
پیشگیری :
1- پوست : از تماس این ماده با پوست خودداری شود . از دستکش های مقاوم در برابر شیمیایی استفاده شود.
2- چشم : از عینک های مقاوم در برابر مواد شیمیایی استفاده شود.
3- بدن : از تماس این ماده با بدن خودداری شود. از لباس های مقاوم در برابر مواد شیمیایی استفاده شود.
4-تنفس : در محل کار سیستم تهویه باید نصب شده باشد. در صورتی که محل کار سیستم تهویه مناسب نداشته باشد ، و میزان آلودگی هوا با این با گاز کلر این ماده زیاد باشد. از ماسک های شیمیایی کارتریج دار و یا کپسول دار استفاده شود. در شرایط عادی نیازی به ماسک نیست مگر اینکه آب ژآول در معرض گرما و یا مواد اسیدی قرار بگیرد.
انبارش :
در محیط خشک ، خنک ، با تهویه محیطی مناسب و به دور از اشعه مستقیم آفتاب ، گرما و سایر منابع مشتعل و محترق دیگر نگهداری شوند. از کلیه مواد ناسازگار به دور باشند.
این مطلب توسط شرکت کیمیا تهران اسید جمع آوری گردیده است.
موجودی در انبار فروشگاه پارس تجهیز:
درماده در حجم های20لیتری ، 2.5لیتری و 1 لیتری برای کاربردهای آزمایشگاهی و صنعتی موجود می باشد